אנחנו מכירים את הגורמים המזהמים את האוויר שאנחנו נושמים מחוץ לבית, כמו פליטות גז ממכוניות ומפעלים.
אופי החיים בחברה המודרנית, הוא כזה בו אנו מבלים את רוב זמננו בתוך מבנה – בית, משרד, מבני מסחר. לפי מחקרים – מעל 90% אחוז משעות היממה.
מה שרובנו לא יודעים זה שהאוויר בתוך המבנים בהם אנו מבלים ונושמים רוב זמננו עלול להיות מזוהם עד פי 10 יותר מהאוויר שבחוץ!
מדאיג? נכון. אבל אם נבין מאין מגיע הזיהום הזה, נראה גם שיש לנו יכולת להשפיע עליו.
לצורך כך עלינו להכיר שני מושגים עיקריים:
"איכות אוויר פנים מבנית" (IAQ – Indoor Air Quality) – מושג המתאר את איכות האוויר בתוך מבנה, בכלל זה הבית או המשרד, בהקשר של איך איכות זו משפיעה על אורח החיים והבריאות של המשתמשים באותו מבנה.
איכות אוויר זו ניתנת למדידה וניטור במכשירים מיוחדים והיא מושפעת במידה רבה מכמות הפליטה אל חלל הבית של "תרכובות אורגניות נדיפות" (VOC's – Volatile Organic Compounds)
שימו לב, לתרכובות האלו ((VOC's קוראים תרכובות אורגניות נדיפות אבל אין לזה שום קשר לאורגני שאנחנו מכירים. ה"אורגני" במונח המדעי רק מייצג את העובדה שבהרכב הכימי של החומר ישנה מולקולת פחמן.
מה הם אותם VOC's ולמה הם בעצם מזיקים לנו?
VOC's הוא שם כולל לסוגים שונים של תרכובות כימיות בלתי-יציבות המגיעות ממקור נוזלי או מוצק ומתנדפות במהירות כשהן באות במגע עם אוויר בטמפרטורת החדר.
חישבו למשל על קופסת דבק מגע, אקונומיקה או דלי צבע אקרילי חדש שאתם פותחים וכמה חזק הריח שמיד עולה אל אפכם – רוב מה שאתם מריחים הוא אותם חלקיקים המתנדפים במהירות ובכמויות גדולות ומזהמים את האוויר.
מזהמים? למה מזהמים?
החשיפה אל סוגים רבים של VOC's משפיעה ואף גורמת באופן ישיר להיווצרות תופעות פיזיולוגיות שונות כמו מחלות של דרכי הנשימה הנגרמות מווירוסים או חיידקים (מישהו אמר קורונה?), כאבי ראש, בחילות, כאבים בעיניים, תשישות, תגובות אלרגיות והחמרה של מחלות נשימתיות כמו אסטמה, ועד מחלות חמורות כמו סרטן ומחלות לב וכבד.
מידת ההשפעה על הבריאות תשתנה בהתאם לסוג ה- VOC, רמתו וזמן החשיפה אליו, כאשר אוכלוסיות רגישות כמו תינוקות, ילדים קטנים וקשישים נמצאות ברמת סיכון גבוהה יותר.
תופעה שאולי שמעתם עליה היא "תסמונת הבניין החולה" (SBS – sick building syndrome) אשר מוכרת בעיקר בהקשר של תחלואה המתרחשת בחללים משרדיים כתוצאה מאיכות פנים מבנית נמוכה ונוכחות VOC's.
מדובר באוסף תסמינים כמו תשישות, כאבי ראש ומחלות בדרכי הנשימה אשר מתרחשות בתכיפות גבוהה אצל אנשים השוהים זמן רב בחללים האלה. אבל בעצם, לכל חלל עם איכות אוויר נמוכה בו אנו מבלים זמן ממושך – תהיה השפעה שלילית על הבריאות שלנו, בין אם לטווח הקצר או הארוך.
חומרי בניה: צבעי קיר אקריליים וסינתטיים, טייחים, ציפויים וחומרי בניה שונים, עובש הנמצא בקירות ומכיל מזהמים ביולוגיים, גזים כמו ראדון המצוי בקרקע ומצטבר במרתפים וחללים לא מאווררים.
חפצים: ציוד אלקטרוני כמו מדפסות ומכונות צילום, שטיחים, רהיטים וחלקי בנין העשויים מחומרים עתירי דבקים כמו MDF, "סנדוויץ'" או OSB, לכה וגימורים לרהיטים, מזרנים, ריפוד, טושים, מרקרים, דבקים וחומרי יצירה שונים.
מוצרי צריכה ביתיים: חומרי ניקוי, "מטהרי" אוויר, בגדים ובדים סינתטיים, צעצועים לילדים, מוצרי קוסמטיקה, דיאודורנט, בשמים ועוד..
מכירים את "הריח הזה שיש לבית חדש"? הריח הזה של צבע טרי?
מכירים גם את האמירה הרווחת שאחרי צביעה לא כדאי לישון בבית לפחות לילה? למה אומרים כך?
אחרי צביעה של הבית בצבעים אקריליים כמות ה- VOC's בבית גבוהה עד פי 1000 (!) מהנורמה. בניגוד לחוק ה הַצָּבָּעִים – משך פליטת ה- VOC's אינה מסתיימת לאחר יום או יומיים, אלא נמשכת במשך מספר חודשים עד שנים לאחר הצביעה.
כיצד זה משפיע על הצָּבָּעִים, עובדים במפעל ונותני שירות נוספים שנחשפים לחומרים האלו בכמויות גדולות? נקודה למחשבה…
עקב הצטברות הנתונים אודות ההשפעה השלילית של ה-VOC's על בריאות האוכלוסייה, מדינות רבות בעולם הגבילו בחקיקה את מידת פליטות VOC's החוקית של מוצרים שונים המיועדים לשימוש פנים-מבני ומחייבים את היצרנים השונים לבדיקות מעבדה והצגת מידת פליטת ה- VOC's על גבי המוצר באופן בולט.
אצלנו בישראל המודעות לזיהום האוויר והמדיניות הרשמית בנושא עדיין בשלבים ראשוניים ולכן האחריות מוטלת עלינו כצרכנים לברר אילו מוצרים נכנסים אלינו הביתה, מה הם החומרים המרכיבים אותם ומידת בטיחותם, וליצור בחירות צרכניות אחראיות המשפיעות על בריאותנו, בריאות משפחתנו והעובדים שלנו.
אז איך נוכל לשמור על איכות האוויר בבית שלנו?
מאחר ובית בריא הוא אחד הנדבכים המרכזיים עליהם מתבססת ראיית העולם שלנו כחברה, אנו בקבוצת "בוץ" מייבאים צבעי קיר טבעיים ייחודיים מחברת Auro הגרמנית. אלו צבעים המופקים בטכנולוגיה מתקדמת המוגנת בפטנט ומחקה תהליכים כימיים טבעיים תוך שימוש בכמות אנרגיה מינימלית.
הפטנט הינו תוצאה של מחקר רב שנים בשיתוף של המשרד להגנת הסביבה הגרמני, שהושקעו בו מעל מיליון יורו ובמהלכו פותח Replebin – החומר המקשר הצמחי והמתחדש הראשון בעולם.
יתר חומרי הגלם המרכיבים את הפיגמנטים השונים הם מינרלים טבעיים מהאדמה, שרף עצים ואפילו פירות ופרחים. הודות למחקר המעמיק, התוצאה הינה צבעים אשר אינם פולטים VOC's, כמובן עומדים בתקינה האירופאית המחמירה, ועם כל אלו – חזקים, איכותיים מאוד ועמידים לאורך זמן.
דבר חשוב נוסף: בחוק חיוב סימון הרעלים על גבי האריזה יש פרצות המאפשרות לחברות לסמן הגדרות מבלבלות כמו non-VOC's או zero VOC's על אף שהמוצר אכן מכיל כמות מסוימת של התרכובות הללו.
מתוך רצון שלנו ליצור ממשקים אך ורק עם חברות שהיושרה עומדת לנגד עיניהן ביצענו מחקר משלנו, מעמיק ובלתי מתפשר עד שמצאנו את הצבעים לקיר בהם כמות הVOC's היא אפס מוחלט, בלי קאץ' ובלי אותיות קטנות, ואותם בחרנו לייבא עבור הלקחות שלנו.
במבחן התוצאה – העמידות וכושר הכיסוי של הצבעים שלנו הן כשל הצבעים המובחרים ביותר שיש בשוק, והצביעה נוחה וקלה – עם רולר או מברשת.